Семинар на тему “Финансијске истраге и одузимање имовине стечене извршењем кривичног дјела“

У периоду 22–24. 5. 2013. године, у просторијама Управе за полицијско образовање одржан је тродневни семинар на тему „Финансијске истраге и одузимање имовине стечене извршењем кривичног дјела “.

Fistrage2Семинар је организован од стране Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Управе криминалистичке полиције у сарадњи са Европском комисијом.

Отварању семинара присуствовали су начелник Управе криминалистичке полиције МУП-а Републике Српске Зоран Мандић и начелник Управе за полицијско образовање др Миле Шикман.

Циљ семинара је осврт на Закон о одузимању имовине стечене извршењем кривичног дјела, на услове и узроке који су утицали на доношење наведеног закона, затим јачање знања и надоградња искуства полиције, тужилаца и судија у подручју финансијских истрага и одузимања имовине стечене извршењем кривичног дјела, те практично сагледавање проблема – предмета у вези с финансијским истрагама.

У току тродневне радионице изложене су бројне теме – међународни правни акти о одузимању имовене стечене криминалом; нормативни оквир одузимања имовине стечене криминалом у БиХ и Федерацији БиХ; Полиција, тужилаштво и суд као субјекат одузимања имовине стечене криминалом (практични аспект), финансијске истраге у Словенији; поступак одузимања имовине стечене криминалом; финансијске истраге као инструмент откривања и доказивања имовине стечене криминалом у БиХ и многе друге.

Fistrage1Излагачи на семинару били су мр. сци. Александар Јевшек, академик проф. др Станко Бејатовић, Дарко Мајхенич из Криминалистичке полиције Словеније и Драгана Косић, МУП РС.

Семинару су присуствовали инспектори Управе криминалистичке полиције МУП-а РС, инспектори центара јавне безбједности Бања Лука, Добој, Бијељина и Требиње, представници Полиције Брчко Дистрикта, представници СИПА, те тужиоци и судије.