Семинар „Нове психоактивне супстанце“

Дана 08.06.2017. године у просторијама Управе за полицијску обуку реализован је семинар под називом „Нове психоактивне супстанце“. Директор Полиције Републике Српске Дарко Ћулум отворио је наведени семинар којом приликом је нагласио да је неопходно да се нове врсте опојних дрога уврсте на листу опојних дрога на нивоу БиХ с обзиром на чињеницу да је њихова појава код нас све више заступљена. Он је скренуо пажњу на појаву канабиоидне синтетичке дроге, која има дејство, те ствара зависност као синтетичка марихуана. Директор Ћулум је рекао да је иницијативу за уврштавање ове нове дроге на листу регистрованих дрога МУП Републике Српске већ више пута покретао, те да с обзиром да се то још увијек није догодило, није могуће процесуирати лица код којих ова врста дроге буде пронађена.
Представница Европског центра за праћење дрога и зависности о дрогама Илзи Џекобсон рекла је да се прошле године појавило 60 нових психоактивних супстанци, а тренутно је на листи овог Центра 620 психоактивних супстанци. Она је нагласила да се на све већу појаву нових психоактивних супстанци међу младима на европском нивоу све више покушавају борити превентивним упозоравањем циљне групе на њихову штетност.
Предсједник Комисије за сузбијање злоупотребе опојних дрога Владе Републике Српске Милан Латиновић изразио је забринутост због податка да је око пет посто петнаестогодишњака у Републици Српској било у додиру са опојним дрогама, нарочито марихуаном, те да су код нас највећи број зависника конзументи хероина.
У оквиру програма семинара представљен је Европски извјештај о дрогама за 2017. годину, као и ситуација са новим психоактивним супстанцама у Републици Српској и ФБиХ. Поред представника Европског центра за праћење дрога и зависности о дрогама и представника различитих институција из Републике Српске, на семинару су учествовали и представници Канцеларије за сузбијање злоупотребе дрога Владе Хрватске.