Штићеници Дневног центра за дјецу у ризику упознати о негативностима друштвених мрежа

Дана 09.07.2019. године корисницима Дневног центра за дјецу у ризику у Бањој Луци одржано је предавање о негативностима друштвених мрежа, те о могућностима и неопходности властите заштите током виртуелне егзистенције.

Наведено предавање је одржано у склопу Пројекта превенције малољетничке делинквенције које Управа реализује у току школске године, а намијењено је превасходно дјеци са циљем подизања њихове безбједности на друштвеним мрежама.

Током предавања, посебан акценат је био на облицима испољавања сексуалне злоупотребе и злостављања дјеце преко интернета, те на начинима реаговања и алармирања релевантних субјеката о тим кривичним дјелима.

edfДневни центар за дјецу у ризику, заједно са Дневним центром за дјецу затечену у просјечењу и скитњи резултат је заједничког рада Центра за социјални рад Бања Лука и невладиних организација креиран са циљем да штићеницима пружи подршку и заштиту уколико су имали проблема у породици, односно уколико су жртве насиља, поготово вршњачког и сексуалног насиља. Управо су радници Центра и препознали релевантност предавања и значај едукације дјеце штићеника из ове области која је важан превентивни механизам у спречавању и сузбијању негативности на друштвеним мрежама, усљед чега су и организовали предавање.