Студијска посјета Полицијској академији у њемачкој Савезној републици Бранденбург

 

KaznenapolitikaУ времену од 07. – 11.04.2014. године, начелник Управе за полицијско образовање др Миле Шикман и начелник Јединице за основну обуку Томислав Миросавић, у организацији инструмента Европске комисије за техничку помоћ и размјену информација (TAIEX)боравили су у радној посјети Полицијској академији у Ораинбургу, Савезној Републици Њемачкој, Савезна држава Бранденбург. Школа је надлежна за едукацију високообразованог кадра, додатну едукацију путем струковног образовања, унапређивање пословних способности и вјештина, концепт цјеложивотног учења, као и друге врсте едукација.

 

Циљ наведене посјете је упознавање са радом и организацијом полицијског образовања на Полицијским академијама у Ораинбургу иПотсдаму, те начином функционисања и организацијом обуке. Поред тога уприличено је и присуствовање практичној обуци у специјалној вожњи “Безбједносни тренинг у управљању возилом“, на полигону са различитим подлогама. Напријед наведеној обуци придаје се велики значај, као и раду са тренажером, на коме се врши обука у случајевима саобраћајних незгода, правилног кориштења појаса и начину изласка из возила у условима превртања. Сва возила на којима се врши обука, не користе се у јавном саобраћају и повучена су из полицијских установа. Посебно интересантан сегмент обуке је учење на даљину, путем каталога обуке, која је доступна и у понуди је свим полицијским службеницима. Такође значајна је и обука “Менаџмент радног мјеста“, која се организује услед отежаних услова рада.

У оквиру студијске посјете организован је и обилазак меморијалног центра “Заксенхаузен“ – првог концентрационог логора, те је уприличено предавање о историји овог мјеста, као и обилазак Бундестага