У Управи традиционално обиљежен рођендан “оца криминалистике“ Ханса Гроса

Gross_HansДана 26.12.2014. године у просторијама Управе за полицијско образовање у Бањој Луци одржан је “Час научне криминалистике“ поводом обиљежавања рођендана “оца криминалистике“ Ханса Гроса. Наведено је традиција на ВШУП уназад неколико година, којом приликом радници Управе, припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске и заинтересовани посјетиоци пригодним програмом обиљежавају рођендан утемељивача савремене криминалистике.

Ове године, програм обиљежавања рођендана у Управи се састојао од симулације криминалистичких мјера и радњи које су извели студенти ВШУП, те пригодних реферата наставног особља ВШУП, припадника МУП РС, као и представника других институција.

Поред радника Управе и студената Високе школе унутрашњих послова, криминалистичком програму присуствовали су и студенти Факултета правних наука Универзитета за пословне студије Бањa Лука.

Програм је отворен симулацијом криминалистичке обраде лица мјеста убиства, те симулацијом лишења слободе и претресања стана осумњиченог, које су извели студенти ВШУП у ситуационом стану Управе.

HansGross1Након тога, присутни су у кабинету криминалистике чули пригодне реферате, којом приликом је начелник Управе др Миле Шикман говорио о стању криминалистике у Републици Српској, док је предсједник Интернационалне асоцијације криминалиста др Миле Матијевић говорио о улози, значају и доприносу доајена криминалистике на нашим просторима Владимира Водинелића и његовог двотомног уџбеника “Криминалистике“ криминалистичком образовању припадника полиције.

Студент ВШУП Јелена Новаковић се осврнула на живот и дјело Ханса Гроса, док је предсједник Удружења студената ВШУП Лука Миладиновић интерпретирао резултате анкетирања студената о перцепцији криминалистичке едукације на ВШУП.

Мр Дарко Јокић, професор криминалистике на ВШУП, указао је на поступак и одређене смјернице приликом предузимања препознавања као истражне радње у пракси полиције, док је Александар Миладиновић, инспектор за полицијску обуку, представио могућности форензичкe 3D симулације у криминалистичкој пракси.