Учешће начелника Управе на регионалном савјетовању о правној сигурности

У организацији Правног факултета Универзитета у Крагујевцу и фондације Ханс Зајдел у хотелу Крагујевац 13. и 14. априла 2016. године одржано је регионално савјетовање на тему Правна сигурност као поспјешујући фактор за директне стране инвестиције.

adaНа дводневном скупу представљено је преко 40 радова стручњака са Универзитета, правосудних институција и привредних комора из Србије, Црне Горе, Хрватске, Босне и Херцеговине и Републике Српске.

Један од најважнијих задатака држава у транзицији је привлачење што већег броја страних инвестиција. Предуслови за то су политичка стабилност земље и правна сигурност, речено је на отварању регионалног саветовања правника на тему Правна сигурност као поспешујући фактор за директне стране инвестиције. Замјеник предсједника Високог савета судства Мирољуб Томић је истакао важност непристрасног и ефикасног правосуђа за стабилну правну државу и сигурност и заштиту страних инвеститора. Правна сигурност подразумијева ефикасну правну заштиту, законодавство усаглашено са европским стандардима и његову одговарајућу примјену, као и брзо рјешавање евентуалних спорова, сматра декан Правног факултета у Крагујевцу Станко Бејатовић. Он истиче да у овој области постоје бројна отворена питања за која ће рјешења да понуде правници из земаља у региону, на дводневном савјетовању у хотелу Крагујевац.

Начелник Управе за полицијско образовање др Миле Шикман учествовао је и у радном дијелу савјетовања, а изложио је и реферат под називом Одузимање нелегално стечене користи и сигурност страних инвестиција.