Учешће Управе на Ноћи истраживача 2014

DSC_0023Манифестација Ноћ истраживача се од 2005. године организује сваког посљедњег петка у септембру, с циљем промоције научних истраживања, каријере истраживача код младих, као и подизања свијести код шире јавности о утицају разних истраживања на свакодневни живот. Од свог настанка, Ноћ истраживача обиљежава се у све више градова Европе, па је прошле године одржана у око 370 градова у 32 европске државе.

У БиХ се одржава по трећи пут и то у Бања Луци, Сарајеву, Мостару и Бијељини. Ове године Ноћ истраживача води ка новим сазнањима и интересантним научним открићима. Под слоганом “Путоказ за науку“ манифестација усмјерава ка путевима који откривају науку и показују како се истраживањем рађају иновације.

DSC_0004Управа за полицијско образовање се, по први пут, дана 26.09.2014. године представила на овогодишњој манифестацији Ноћ истраживача 2014 у Бањој Луци која је организована у просторијама Дјечијег позоришта Републике Српске.

На једном од већих штандова манифестације, студенти Високе школе унутрашњих послова Бања Лука су бројним посјетиоцима, међу којима су предњачили млади, представили криминалистичко-техничка и форензичка средства и методе које користи Полиција Републике Српске, а који се изучавају у току школовања на ВШУП-у. Међу неколико штандова наше Управе, свакако најпосјећенији су били штанд за дактилоскопирање лица, те за изазивање невидљивих отисака папиларних линија, а посјећени су и били штандови за ултраљубичастим свјетлом, апликација за фото-ропбот, уређај за механоскопска вјештачења и др.

DSC_0015Судећи по пажњи која је поклоњена нашем штанду, као и и по посјећености, те по непосредном учешћу грађана, поготово млађе популације, у дактилоскопирању, изазивању отисака, креирању фото-робота и другим активностима, свакако није претјерано уколико се каже да је простор Управе за полицијско образовање на Ноћи истраживача 2014 био један од најпосјећенијих, ако не и најпосјећенији на овој манифестацији.

Активностима од стране Управе задовољни су били и организатори манифестације, који су обећали да ће нас позивати и на наредне сличне манифестације које буду организовали.