Управа наставила са превенцијом негативности на друштвеним мрежама

2Управа за полицијску обуку је у другом полугодишту 2019/2020. године наставила са превентивно-едукативним активностима на спречавању малољетничке делинквенције. Стога је дана 07.02.2020. године у Дому културе у Добоју за ученике Медицинске школе из Добоја одржавно предавање са циљем упознавања ученика о безбједносним ризицима коришћења друштвених мрежа. Том приликом су ученици упознати са феноменологијом испољавања негативности на друштвеним мрежама, начинима заштите и самозаштите властитог профила на друштвеним мрежама, те начинима алармирања релевантних субјеката.

Након предавање, у организацији Медицинске школе одржана је и панел дискусија на којој су учествовали полицијски службеници Управе за полицијску обуку, Полицијске станице Добој I и Полицијске управе Добој, затим чланови Тима за ментално здравље Дома здравља Добој, те научни и стручни радници из Добоја.

Предавање је уприличено поводом обиљежавања међународног Дана безбједног интернета који се одржава друге седмице у фебруару, а обиљежавање истог у свијету је иницирано од стране УНИЦЕФ-а како би се подигла свијест о потреби информационе писмености дјеце, са акцентом на њихову безбједнију виртуелну егзистенцију.

3О значају упознавања дјеце са негативностима интернета и друштвених мрежа, те о потреби њихове заштите на друштвеним мрежама говори и чињеница да се све више говори о обиљежавању недеље безбједног интернета којом приликом се настоји да се током друге седмице у фебруару низ активности по школама посвети управо подизању свијести ученика о потреби безбједнијег коришћења интернета. Тим активностима се придружује и Управа за полицијску обуку, те је дана 11.02.2020. године, поред претходне активности, у Приједору и у Новом Граду, заједно са полицијским службеницима ПУ Приједор, одржала предавање за ученике средњих школа о негативностима на друштвеним мрежама. Предавању је присуствовало око 230 ученика, као и њихови професори, а том приликом су ученици имали прилику да чују о најновијим начинима компромитације дигиталног идентитета на друштвеним мрежама, разним облицима испољавања електронског вршњачког насиља, те о начинима сексуалног узнемиравања на друштвеним мрежама.

О значају наведених превентивних активности говори и чињеница да су и други субјекти препознали потребу едукације, те је тако истог дана одржано предавање и за чланове Универзитетског карате клуба “Врбас“ Бања Лука који су се обратили Управи са молбом да се и за њихове чланове одржи предавање о негативностима друштвених мрежа.

4