Управа наставља са активностима на превенцији малољетничке делинквенције

aaaaaУ склопу превентивних активности које спроводи Министарство унутрашњих послова Републике Српске, а које се односе на превенцију малољетничке делинквенције са акцентом на употребу Фејсбука, на подручју Полицијске управе Фоча, дана 11.12.2017. године, одржано је предавање од стране  припадника Полицијске академији Бања Лука.

Предавање је одржано за ученике осмих разреда основне школе „Свети Сава” и „Веселин Маслеша“ у Фочи, као и за родитеље ђака основне школе „Свети Сава“ Фоча. Ђацима и родитељима  је на прилагођен начин објашњено све о појму малољетничке делинквенције, те о опасности са којима се могу сусретати уколико неправилно употребљавају друштвене мреже. На предавању је апострофиран начин на који родитељи могу заштитити своју дјецу док су на друштвеним мрежама и уопште како заштитити свој профил на друштвеним мрежама, нарочито на Фејсбуку, те се на тај начин заштитити од евентулане злоупотребе од стране других људи. Код слушаоца је велика пажња изазвана конкретним  примјерима праксе из наше Републике, као и из окружења.

eeeeСледећег дана је у Средњошколском  центру на  Палама и у Источном Сарајеву, одржано едукативно предавање за ученике  на исту тему. Предавању је присуствовало преко стотину ученика, којима су кроз практичне примјере и садржаје представљени безбједносни инциденти на друштвеним мрежама, али такође и систем заштите, односно како своју виртуелну егзистенцију да прилагоде оном што се подразумијева да је пожељно на овој друштвеној мрежи. Едукативно предавање одржано је и у Основној школи „Свети Сава“ у Источном Новом Сарајеву за родитеље основаца који су се одазвали у великом броју.

Ова предавања су само једно у низу едукативних предавања која полицијски службеници Министарства реализују у основним и средњим  школама  на подручју Полицијске управе Источно Сарајево.

Школске установе су препознале оваква предавања као позитивна и сами указали потребу да се иста требају одржавати и у наредном периоду другим генерацијама ђака, јер као таква остављају  позитивне утиске на дјецу и  на родитеље.