Управа наставља са превенцијом ризичног понашања дјеце на друштвеним мрежама

Управа за полицијску обуку, заједно са полицијским службеницима полицијских станица и полицијских управа Министарства, континуирано реализује превентивно-едукативна предавања по основним и средњим школама у Републици Српској. Предавања се реализују у оквиру Пројекта превенције малољетничке делинквенције. Примарни циљ активности је упознавање дјеце са безбједносним ризицима коришћења интернета и друштвених мрежа, са најучесталијим и најпогубнијим феноменолошким облицима испољавања негативности према дјеци на друштвеним мрежама, те са начином заштите властите безбједности на друштвеним мрежама и механизмима алармирања релевантних субјеката на безбједносне инциденте.

У том циљу, дана 10.12.2019. године у Основној школи “Јован Цвијић“ у Бањој Луци ученицима два одјељења седмог разреда одржано је превентивно-едукативно предавање о негативностима друштвених мрежа, којом приликом је ученицима посебно указано на опасност од електронског вршњачког насиља, те од разних облика компромитације идентитета на друштвеним мрежама којима је угрожена основношколска популација. Исто предавање је дана 12.12.2019. године одржано и ученицима Основне школе “Иво Андрић“ у Бањој Луци, којом приликом су предавању присуствовала четири одјељења.

блатДана 16.12.2019. године, предавање је одржано и ученицима првог разреда Средње економске школе у Приједору, те 19.12.2019. године ученицима основних школа у Каменици и Блатници у Теслићу којом приликом су ученици посебно упознати са облицима електронског вршњачког насиља, те са начинима испољавања секстинга, груминга и сексторжна као савремених негативних појава које се испољавају према ученицима средњошколског узраста, али и млађим ученицима.

Наредна предавања су планира да се реализују за ученике у Бијељини.