Кадет Полицијске академије “Херој града“ Котор Вароша

pejakovicНемања Пејаковић, кадет XXI класе Полицијске академије Бања Лука, дана 09.07.2020. године добио је плакету “Херој града“ у Котор Варошу.

Плакету је на Конференцији младих додијелило Удружење младих “Херој“ који на овај начин афирмишу младе из различитих области у општини. Кадет Немања Пејаковић је плакету добио за хуманост, односно за “велики допринос статусу омладине и истицање у омладинским активностима пласирајући општину међу најуспјешније“.

Немања Пејаковић je прошле године спасио живот жени која је испала из комбија. Тада је за портал “Мој Котор Варош“ изјавио: “Испред мене се кретао комби и у тренутку је из њега испала жена која је одмах изгубила свијест. Зауставио сам аутомобил, укључио четири жмигавца и дотрчао до комбија. Нашао сам воду и полио је по лицу, а потом отрчао до једне куће и донио шећер послије чега је жена брзо повратила свијест“. Када је видио да је стање много боље, позвао је Хитну помоћ, која је брзо стигла и указала медицинску помоћ жени. Прва процјена љекара је да је несрећна жена имала напад гушења и да је због тога повукла ручицу од врата комбија како би дошла до ваздуха, али је у том тренутку испала.

Пејаковићу ово није било прво спасавање унесрећених и повријеђених. Прије тог догађаја је спасио живот дјечака који се оклизнуо и пао у базен. Видјевши да је дјечак од страха почео да тоне и зове у помоћ, одмах је скочио у базен, дошао до дјечака, те му помогао да се извуче из воде.

Племенитост, храброст и хуманост кадета који се тренутно налази на стручном оспособљавању – приправничком раду у Полицијској станици Котор Варош је препозната од стране Удружења младих који су одлучили да му због наведеног ове године, поводом дана општине, додијеле плакету.

Иначе, потребно је истаћи и да је Немања Пејаковић и спортиста у Котор Вароши, а отац му је дугогодишњи полицијски службеник Министарства унутрашњих послова Републике Српске, те ако додамо и да му је брат конкурисао ове године за Полицијску академију, потврђује се да “ивер не пада далеко од стабла“.