Сензибилизација полицијских службеника о реаговању на безбједносне инциденте на друштвеним мрежама усмјерене ка дјеци

Радионицом која је одржана 01. и 02.11.2018. године у Источном Сарајеву окончан је први циклус сензибилизације полицијских службеника у реаговању на безбједносне инциденте према дјеци на друштвеним мрежама.

Радионица је била намијењена полицијским службеницима полицијских управа Источно Сарајево, Фоча и Требиње и укупно су 22 полицијска службеника присуствовала наведеној радионици.

Претходно су радионице одржане у Бијељини и у Бањој Луци за полицијске службенике преосталих полицијских управа Министарства, а свеукупно је кроз овај вид сензибилизације прошло око 70 полицијских службеника.

Радионице су организоване заједно са канцеларијом УНИЦЕФ-а у БиХ у оквиру треће фазе пројекта „Правда за свако дијете“.

Циљ радионица је упознавање полицијских службеника са феноменологијом штетних појава на друштвеним мрежама у којима су жртве дјеца, те са модалитетима поступања са аспекта кривичног права.

Посебан акценат током радионице стављен је на специфичност предузимања истражних мјера и радњи приликом криминалистичке истраге кривичних дјела извршених посредством друштвених мрежа.

У склопу радионице промовисан је „Приручник за родитеље за превенцију негативности на друштвеним мрежама“ и књига „Безбједносни инциденти према дјеци на друштвеним мрежама – криминалистички аспект“, намјењена полицијским службеницима МУП-а Републике Српске, који поступају у оваквим случајевима.