Управу посјетили студенти и професори Катедре за националну историју савременог доба Филозофског факултета у Бањој Луци

Дана 3.6.2021. године Управу за полицијску обуку посјетили су студенти IV године Студијског програма историје Филозофског факултета, у организацији Катедре за националну историју савременог доба, предвођени проф. др Гораном Латиновићем, проф. др Драгишом Васићем и мср Николом Ожеговићем, вишим асистентом.

Том приликом студенти су посјетили Музеј полиције Републике Српске, те имали прилику да се упознају са појединачним експонатима који свједоче о развоју овог Министарства.

Начелник Управе за полицијску обуку проф. др Миле Шикман студентима је одржао кратко предавање о настанку и историјском путу Министарства унутрашњих послова Републике Српске. Посебан осврт дао је на период од 1992. до 1995. године у којем се Министарство организационо формирало, те указао на допринос у одбрамбено-отаџбинском рату, с обзиром на значајну улогу Специјалне бригаде, као и Министарства у цјелини.

Такође, указано је на развојни пут Више школе унутрашњих послова, која је формирана 1995. године, потом трансформисана у Високу школу унутрашњих послова 2002. године, да би 2017. године на тим темељима био формиран Факултет безбједносних наука, као организациона јединица Универзитета у Бањој Луци.

Исто тако, презентован је систем полицијске обуке данас који укључује обуку и стручно усавршавање кадета за рад у Министарству, а које се одвија путем Полицијске академије.

На крају, студенти су се ‘’постројили’’ испред заставе Републике Српске, управо како то свакодневно чине кадети Полицијске академије током церемоније подизања и спуштања заставе уз интонирање химне Републике Српске.